17 tips om meer Twitter volgers te krijgen

twitter-birds

Is er een geheime formule voor het krijgen van meer Twitter volgers? Nee, ik denk het niet. Maar er zijn wel een aantal tactieken die je op Twitter kunt toepassen. Deze tactieken zullen je helpen om betrokken te zijn en maken je aantrekkelijker voor andere Twitteraars die op zoek zijn naar mensen om te volgen. Je kunt het zo zien: je twittergewoonten zijn als het deuntje die de rattenvanger van Hamelen op zijn kleine fluit speelde. Speel goed en je zult een legertje mensen achter je aan krijgen.

Ik ben met ons Drijfveer Media Twitteraccount niet heel actief omdat ik al zoveel uren doorbreng op Twitter voor klanten. De onderstaande tips vond ik erg bruikbaar toen ik ze kreeg of zelf ontdekte. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

1. Twitter veel

Vroeger maakte ik me er druk om dat ik teveel Twitterde. Mijn posts verschijnen op Twitter en worden ook direct doorgestuurd naar mijn Facebook account, waar sommige vrienden hebben geklaagd dat hun tijdlijn door mijn berichten overspoeld werd. Ik bood mijn excuses aan en raadde ze aan me te ontvrienden, want ik ben niet van plan te stoppen met twitteren. De laatste tijd echter hebben enkele van deze zelfde vrienden me verteld dat ze zowaar dingen leren van mijn Twitterposts. Ik ben ervan overtuigd dat als je maar een paar keer per week Twittert, je geen nieuwe Twitter volgers zult krijgen en mensen je niet zullen opmerken. Vele kwaliteitstweets zijn hier je antwoord. Maar pas op: bombardeer mensen niet met tweets. Ik heb er zelf ook een hekel aan als ik in mijn overzicht tien of meer tweets van dezelfde persoon achter elkaar zie. Dat is gewoon onzinnig en een reden voor mensen om je te ontvolgen.

2. Heb een contentstrategie

Wanneer je je twitterstream als een newsfeed ziet (nieuws over jou, nieuws over dingen waarin je geïnteresseerd bent, enz.), dan begin je te begrijpen waarom het zo belangrijk is een contentstrategie te hebben. Mensen willen geen willekeurige of generieke links zien. Ze willen het beste van jou zien en het beste van het web zien. Een foto van een boterham op je bord is niet boeiend. Een tweet met een foto van een beschimmelde boterham met een hap eruit is een heel ander verhaal. Je zult enig onderzoek moeten verrichten voor tweets over onderwerpen die je interesse hebben. Ga op zoek naar een paar (redelijk grote) sites die regelmatig interessante, belangrijke en ongebruikelijke informatie posten. Als zij eerder goede bronnen voor twittercontent waren, is het aannemelijk dat ze dat in de toekomst ook zullen zijn.

3. Volg terug

Sommige mensen zullen zeggen dat het contraproductief is om honderden mensen te volgen op Twitter, laat staan duizenden. Ik denk daar anders over. Voor mij is het volgen van duizenden mensen een goede methode gebleken om goede content te vinden en, natuurlijk, om mijn aantal Twitter volgers te vergroten. De realiteit is dat ik meer dan 2000 mensen volg, maar dat slechts een fractie van hen regelmatig twittert. Ik kan je niet zeggen hoe vaak ik iets nieuws of een geweldige tweet gevonden heb of gehoord heb over groot nieuws dankzij de mensen die ik volg.

Twitter volgers die jou volgen terug volgen helpt je ook om op een echtere manier contact te krijgen met andere twittergebruikers. De meesten zullen het op prijs stellen als je terug volgt en het terug volgen kan helpen je reputatie op te bouwen. Sommige mensen die je volgt zullen je misschien zelfs opnemen in hun “Follow Friday” tweets. Dit zijn, in de basis, lijsten van twittergebruikers die mensen anderen aanraden te volgen (ja, op een vrijdag, verrassend genoeg). Sommige mensen reageren niet direct op je op Twitter, maar noemen jou en je tweets in hun eigen feed. Houd in de gaten wie je op Twitter noemt en volg deze mensen.

4. Zorg dat je op lijsten terecht komt

Deze eerste stappen helpen je het aantal Twitter volgers te vergroten en je twitterprofiel te verbeteren. Als je het goed doet, zullen mensen wellicht beginnen je aan twitterlijsten toe te voegen. Twitter geeft je de mogelijkheid lijsten op te zetten en te delen. Er zijn ook andere diensten waarmee je lijsten op kunt bouwen. Misschien noemen ze je ook wel in een blogpost waarin ze twitteraars over bepaalde onderwerpen aanbevelen. Op hoe meer lijsten jouw naam prijkt, hoe beter.

5. Twitter over Twitter

Mensen zijn er dol op over Twitter te twitteren. Al dit navelstaren dient echter wel daadwerkelijk een doel. Mensen voelen zich sterk betrokken bij dit sociale netwerk, waar iedere verandering een grote invloed kan hebben op hun beleving. Door dit soort nieuws te twitteren laat je zien dat je er bovenop zit. Anderen die meer over Twitter willen weten zouden je zomaar kunnen gaan volgen. Dit telt ook voor andere onderwerpen natuurlijk.

6. Aandacht voor detail en de kwaliteit van je tweets

Waar je over twittert en hoe je de tweets vervolgens schrijft zijn twee even belangrijke factoren. Mensen worden vaak aangesproken op hun slechte spelling of grammatica in hun tweets. Wanneer je dit soort fouten maakt omdat je je wilt richten op het schrijven van een beknopte tweet van 140 tekens, denk ik dat dat prima is, maar je wilt geen Twitter volgers kwijtraken omdat je tweets onleesbaar en onbegrijpelijk zijn. Zorg bovendien ook altijd dat je links werken en veilig zijn. Ik controleer de mijne altijd. Slechte links zorgen ervoor dat je Twitter volgers je ontvolgen, daar kun je zeker van zijn.

Tweets van goede kwaliteit worden vaker geretweet, wat betekent dat mensen die jou nog niet volgen de kwaliteit van je content op kunnen merken en kunnen besluiten op zoek te gaan naar meer daarvan.

7. Zorg voor originele content

Een grote hoeveelheid van posts op Twitter bestaat uit links naar content van anderen. Ik doe dit vaak en het is een geweldige manier om een solide twitterfeed te bouwen, en natuurlijk het aantal Twitter volgers dat je hebt. Tegelijkertijd willen je Twitter volgers, naarmate je lijst groeit, waarschijnlijk meer weten over wat je denkt en doet. Het creëren van originele content en daarover twitteren is een geweldige manier om met je Twitter volgers in contact te komen. Als je content van goede kwaliteit is, zullen mensen de eerste willen zijn die de content onder zijn volgers verspreidt en deze Twitter volgers kunnen dan ook jouw volgers worden. Vergeet niet om je twitteraccount in je content te promoten.

8. Visitekaartjes

Als je het niet al gedaan hebt, zet je twitternaam op je visitekaartjes en in je emailhandtekening.

9. Reageer en doe mee aan het gesprek

Hoezeer je Twitter ook kunt gebruiken als een nieuwsfeed, het is ook een communicatieplatform. Negeer je Twitter volgers niet. Sommige zullen je vragen stellen. Andere zullen simpelweg op je posts reageren. Probeer zo vaak mogelijk deze mensen persoonlijk antwoord te geven. Ik heb mijn eigen manier om dit te doen. Tenzij ik denk dat mijn antwoord de discussie op Twitter verder kan helpen en nuttige informatie aan mijn Twitter volgers verschaft, zal ik niet in de twitterstream antwoorden. In plaats daarvan zorg ik dat ik degene die een opmerking gemaakt heeft ook volg en stuur hem of haar een privébericht. Meestal zijn mensen blij dat ik ze terug volg en blij met de interactie. Ook dit helpt je een stevige twitterreputatie op te bouwen en leidt meestal tot meer Twitter volgers.

10. Retweet je Twitter volgers

Kom je een goede post van iemand die je volgt tegen? Retweet deze tweet. Dit is natuurlijk een voor de hand liggende stap. Als je de retweetfunctie van Twitter gebruikt, krijgt de originele poster daarvoor automatisch de credits. Het zou echter kunnen dat je een commentaar wilt geven op de post. Dat betekent dat je de post aanpast, wat prima is. Vergeet alleen niet de auteur van de originele tweet te vermelden. Als je retweet en duidelijk laat weten van wie je de tweet hebt, bouw je een stevige reputatie op Twitter en zullen anderen je sneller aan willen bevelen.

11. Zorg dat je opvalt

Als je echt snel meer Twitter volgers wilt krijgen, probeer dan op een golf van een populair actueel onderwerp mee te liften. Schrijf bijvoorbeeld een blogpost over een actueel onderwerp en tweet daarover. Maar vergeet niet dat het niet genoeg is om alleen over het onderwerp te twitteren. Zoek puplaire keywords op Twitter en zorg dat je die gebruikt in je tweet. Als je deze aanpak kiest, zou je deel van een trend kunnen worden en misschien zelfs kunnen opduiken in zoekresultaten van Google. Op de een of andere manier zou je kunnen opvallen en dat zou je weer meer Twitter volgers kunnen brengen.

12. Pas op voor zelfpromotie

Hier is iets dat zowel volgers als mogelijke Twitter volgers mateloos zal irriteren: “Ik, ik, ik, ik, ik.” Doe dit gewoon niet in je tweets.

13. Begrijp waarom mensen je volgen

Die korte beschrijving van jezelf in je twitterprofiel is daar niet voor de show. Het is vaak de reden dat mensen je besluiten te volgen. Stel je hebt in je profiel geschreven dat je houdt van “breien en het uitproberen van exotisch eten”. Dan verwachten je volgers enkele tweets over breien of handwerken en over eten en restaurants. Je kunt ook twitteren over andere dingen, maar vergeet niet wat mensen naar je account gebracht heeft. Politieke klaagzangen op een account waar men dat niet verwacht, kunnen je volgers kosten. Als je on-topic blijft en rijke content deelt, houd je je volgers vast en bouw je een reputatie in je niche op. En dat leidt weer tot nieuwe volgers. Net als met veel van de tips in deze lijst is dit een cyclisch proces.

14. Neem ze met je mee

Ga je naar een interessante plek? Neem je twittervolgers mee. Neem foto’s en post ze op Twitter. Post over geweldige restaurants en leuke sight-seeing plekken. Maak je deel uit van een insider-only industrie, vertel je volgers dingen van binnen uit. Dit soort interessante posts met unieke inzichten zullen zeker geretweet worden en je vele nieuwe volgers opleveren.

15. Wees grappig

Twitter wemelt van de geweldige informatie, maar het is ook puur en heerlijk entertainment. Geef mensen dus wat ze willen. Gooi er af en toe een grappige tweet in. Probeer niet grappig te doen als dat je niet natuurlijk af gaat, maar ga zeker op zoek naar enkele luchtige onderwerpen of links die je kunt tweeten. Als mensen zien dat je een prettige mix van tweets in je feed hebt staan – informatie, serieus, diepzinnig, technisch en zelfs grappig – dan kun je nog meer volgers naar je account lokken.

16. Stel vragen

Dit is onderdeel van interactie: je kunt vragen stellen. Het is zelfs leuk om een gratis dienst als Twtpoll te gebruiken om gratis online polls te houden. Vergeet uiteraard niet om ook de uitslag van de poll te posten. Als je die omzet in een blogpost, kan dat er ook weer toe leiden dat meer lezers van je blog een kijkje komen nemen op je twitterfeed.

17. Wees echt en oprecht

Dit lijkt voor de hand liggend, maar je zult verbaasd zijn over het alarmerende gebrek aan transparantie in vele twitterfeeds. Mensen stellen eerlijkheid op prijs en kunnen zich identificeren met echte situaties, emoties en ideeën. Wees echter wel voorzichtig met het achterste van je tong laten zien, want het twitterpubliek is er ook vaak snel bij om een mening te geven. Als je eerlijk bent en de intentie hebt een echt gesprek aan te gaan, zelfs over het controversieelste onderwerp, dan kun je echter meer volgers winnen dan je verwacht had.

Conclusie

Ik zal nooit fan worden van Twitter. Ik vind een verhaal vertellen in 140 tekens ondoenlijk en lees ook niet graag zinnen met eindeloos veel codes. Maar als allround online marketeer is er geen ontkomen aan. Twitter is zeer bruikbaar in het gehele proces van branding. Bovendien valt er veel te halen als je gebruik maakt van bovenstaande Twitter tips om meer volgers te krijgen. Maar mijn vrije minuten ben ik niet op Twitter te vinden. Dan ga ik liever naar andere social media.

Scroll naar boven