6 gratis alternatieven voor Googles Keyword Tool

pagerank blogartikel

Google heeft onlangs zijn populaire Keyword Tool vervangen door de Keyword Planner. Deze nieuwe planner toont je relevante advertentienetwerken, keyword suggesties, gemiddeld aantal zoekopdrachten per maand, concurrentie en de gemiddelde kosten per klik. Een van de grote voordelen van de Keyword Planner is dat het een stuk makkelijker is om een Google AdWords campagne op te zetten. Je kunt keywords selecteren en aan je planner toevoegen, zodat je schattingen kunt zien voordat je de advertentie schrijft.

Een groot nadeel van de nieuwe tool is echter dat je ook vaak irrelevante keywords in je overzichten zal vinden, omdat de mogelijkheid om enkel nauw verwante termen te tonen verdwenen is. De Keyword Planner is niet zo gebruiksvriendelijk als de Keyword Tool was en je moet er even aan wennen. Daardoor duurt keyword onderzoek aanzienlijk langer.

Als je sneller ideeën wilt opdoen voor keywords, zijn er gelukkig veel andere gratis keyword research tools die de moeite waard zijn om uit te proberen. Dit zijn onze favorieten:

Mergewords

Mergewords laat je unieke keyword phrases in 3 velden invoeren en genereert dan een lijstje met mogelijke combinaties. Dit is erg handig voor het aanleggen van lijsten met long tail keywords. De interface van Mergewords is overzichtelijk en intuïtief in het gebruik. Je kunt met Mergewords gratis duizenden long-tail keywords lijsten genereren.

Ubersuggest

Ubersuggest is een gratis keyword tool die gebruik maakt van Google Suggest en vergelijkbare services om relevante keywords te bepalen. Het is een gemakkelijk te gebruiken systeem dat razendsnel honderden suggesties doet.

Bing Keyword Tool

Zoals de naam al doet vermoeden haalt deze tool zijn informatie uit de zoekmachine van Bing. Bing Keyword Tool laat je verwante keywords en trend graph zien. Je krijgt echter maar maximaal 100 suggesties te zien, en de tool laat niet zien hoe competitief de suggesties zijn. Om toegang tot de tool te krijgen moet je ingelogd zijn en je website geverifieerd hebben.

SEOBook Keyword Tool

SEOBook Keyword Tool toont dagelijkse schattingen van traffic van Google, Yahoo, Bing, en WordTracker en geeft links naar andere keyword tools, waaronder Google Keyword Planner. Hoewel deze tool je minder suggesties geeft dan andere tools, krijg je wel links te zien naar andere keyword tools waarmee je de suggesties verder kunt onderzoeken. Net als de meeste andere gratis keyword tools geeft SEOBook Keyword Tool geen inzicht in de competitie van bepaalde keywords en moet je inloggen om de tool te kunnen gebruiken.

Google Trends

Bij Google Trends kun je tot 5 onderwerpen invoeren en zien hoe vaak er op Google naar deze onderwerpen gezocht werd in een bepaalde periode. Je krijgt ook te zien hoe vaak onderwerpen verschenen op Google News en in welke geografische regio’s er het meest op deze onderwerpen werd gezocht. Dit is een geweldige tool om keywords te vergelijken, keyword traffic te genereren en keywords over een bepaalde periode met elkaar te vergelijken.

Google

De keyword tool van Google is relatief nog maar kort geleden vervangen. Er zijn dus nog heel veel websites van de concurrentie die er gebruik van hebben gemaakt. Kijk eens naar hun titletags, h1’s en paginanamen. Daar kan je veel inspiratie opdoen over de belangrijkste keywords! Dus gewoon de naam van je concurrent in Google intypen en spioneren maar…

Scroll naar boven