Een domeinnaam kiezen in 8 stappen

domein

Je domein is een branding element. Je krijgt makkelijker links als je een merknaam als domeinnaam hebt. Vergelijk bijvoorbeeld www.hannes-speelgoedencadeautjes.nl met www.speelgoedfestijn.nl. Wat wekt meer vertrouwen? Bovendien heeft www.speelgoedfestijn.nl alleen maar 2 relevante woorden in plaats van een eigennaam en meerdere keywords.

Kort, catchy en makkelijke te onthouden

De domeinnaam moet makkelijk uitspreekbaar zijn en zelfs voor de tekstueel uitgedaagde eenvoudig in te typen zonder grote kans op spelfouten.

Houd het kort. Lange domeinnamen vergroten de kans op een spellingfout.

Onderzoek van McKinsey & Company toont aan dat mond-tot-mond reclame voor 20 tot 50% zorgt voor de beslissing om iets ergens te kopen. In het geval van www.hannes-speelgoedencadeautjes.nl val je zeer zeker buiten de 5-7% van de domeinnamen die enigszins blijft hangen.

Vraag jezelf af of je domein de radio test zou overleven. Dat wil zeggen, is het domein zonder typefouten te reproduceren als iemand het op de radio zou horen? Ook dit is een belangrijk element bij het domeinnaam kiezen.

De extensie

Als je een website in Nederland wilt beginnen, kies dan voor een .nl domeinextensie. Kies altijd voor een TLD (Top level domain) als .com .nl .org en neem nooit een extensie als bijvoorbeeld .TK. Wanneer iemand de naam van je website heeft onthouden en gaat zoeken, dann gokt deze nooit de extensie goed als deze .tk is.

Bescherm je merk

Het is niet ongebruikelijk wanneer je succes hebt, dat anderen daar een graantje van mee willen plukken. Dat kunnen ze doen door dezelfde domeinnaam als jij te kiezen met een andere extensie of door in plaats van www.drijfveermedia.nl het domein www.drijfveermediaS.nl vast te leggen.

Wees creatief

Combineer twee woorden:
Cheaptickets
Combineer gedeeltes van twee woorden:
Microsoft
Verzin iets compleet nieuws:
Sizz
Verbaster een woord:
Travelocity

Gebruik-geen-streepje.nl

Domeinnamen met streepjes hebben geen brandingswaarde en dragen weinig bij aan SEO. Streepjes zijn een spamindicator. Dat maakt het moeilijker bij linkbuilding.

Is de naam nog vrij op social media sites

Een belangrijk onderdeel van het proces om de naamsbekendheid te vergroten is het continu gebruiken van dezelfde naam. Check daarom van te voren of de naam die je in gedachten hebt ook vrij is bij de belangrijkste social media platformen.

Dat kan je hier controleren:
KnowEm

Een goede domeinnaam kiezen duurt even

Zoals je ziet komt er best wat kijken bij het kiezen van de beste domeinnaam. Ga daarom niet over één nacht ijs. Vraag vrienden en relaties om feedback en blijf zoeken tot je een goed gevoel met een bepaalde domeinnaam hebt.

Scroll naar boven