Het belang van alt-tekst voor SEO

black hat seo blog

Een alt-tekst beschrijft in het kort wat er op een afbeelding is te zien. Voor een zoekmachine is een alt-tekst erg belangrijk, omdat het hierdoor de pagina beter kan begrijpen. Op basis van de alt-tekst kan de zoekmachine namelijk de beste resultaten laten zien als mensen hierop zoeken.

Wat is een alt-tekst?

Een alt-tekst is een korte beschrijving van de afbeelding, die weergeeft waar de afbeelding over gaat. De alt-tekst wordt ook wel een alt-attribuut of alt-beschrijving genoemd. Oorspronkelijk werden alt-teksten geschreven om blinden en slechtzienden te vertellen wat er op een afbeelding stond. Zo konden deze mensen ook een goede online-ervaring. Tegenwoordig is dit natuurlijk nog steeds een belangrijk onderdeel, maar worden alt-tags ook voornamelijk gebruikt voor de zoekmachines.

Voordelen van de alt-tekst

De belangrijkste reden om de alt-teksten in te stellen is natuurlijk voor de verbetering van de SEO. Een zoekmachine heeft crawlers die op zoek gaan naar bruikbare informatie voor de rangschikking. Door een tekst aan de afbeelding toe te voegen zullen de afbeelding en de pagina waar die op te vinden is, sneller gevonden worden. Daarnaast is een afbeelding zonder alt-tekst niet toegankelijk voor visueel beperkte personen.

De impact van alt-tekst voor SEO

Naast de impact van de alt-tekst voor de positie in de zoekmachines, worden de afbeeldingen hierdoor ook op de juiste manier geïndexeerd. Daarnaast zorgen de alt-tags voor een juiste rangschikking van de webpagina’s. Als een pagina niet goed functioneert, en de afbeeldingen niet geladen worden, zal in plaats van de afbeelding de alt-tekst te zien zijn.

Zo kan de bezoeker zien welke afbeelding weergegeven had moeten worden. Als je de alt-tags niet instelt, zal dit een nadelig effect hebben op je website, omdat de bezoekers hierdoor een slechte gebruikerservaring meemaken.

Zorg voor een goede alt-tags

Zoals gezegd werden alt-tags in eerste instantie bedacht om blinden en slechtzienden te helpen om te begrijpen wat er op een afbeelding staat. Als je dit onthoudt terwijl je de alt-tekst bedenkt, kan je het beste bedenken wat je als tekst kunt gebruiken. Als je te veel bezig bent met de SEO kant, zal je een minder goede tekst schrijven.

Een goede alt-tag is kort, je hoeft zelfs maar een of twee keywords te gebruiken. Ondanks dat de tekst niet lang hoeft te zijn, is een goede, gedetailleerde beschrijving wel belangrijk. Als je een afbeelding uploadt, schrijf er dan standaard een alt-tag erbij. Heb je dit tot nu toe nog niet gedaan? Ga dan al je afbeeldingen eens bij langs, en voeg alsnog beschrijvende alt-tags toe.

Scroll naar boven