Voordelen en nadelen van werkervaringsplaatsen

stage

Ieder moment kon ze vertrekken, dat wisten we. We hadden haar graag gehouden, daarentegen was er ook de hoop dat ze een nieuwe baan vond. En dat is gelukt! Anissa startte haar carrière bij Drijfveer Media in Assen, een week na haar sollicitatie op onze vacature voor een werkervaringsplaats. Ze was weliswaar geen vaste medewerker, maar wel een volwaardige. Toch zijn we blij dat ze vertrekt.

Als personeel vertrekt is dat doorgaans vervelend en kapitaalverlies. Bij Drijfveer Media werken we echter al enkele jaren met werkervaringsplaatsen op het gebied van online marketing, omdat wij hier sterk in geloven. Ons uitgangspunt is dat er sprake moet zijn van een win-winsituatie.

Hoge werkloosheid onder afgestudeerden

De werkloosheid onder pas afgestudeerde wo- en hbo’ers en ligt rond tien procent. Ongeveer zeventig procent van de afgestudeerden vindt een baan op het eigen opleidingsniveau. Meer dan een derde werkt dus onder zijn niveau. Daar komt bij dat hbo’ers gemiddeld langer dan vier maanden zoeken naar een baan.

Kortom, er zitten een heleboel intelligente en gemotiveerde mensen noodgedwongen thuis. Dat is zonde en mag niet te lang duren. Een cv als gatenkaas en gebrek aan ervaring leveren bij toekomstige sollicitaties namelijk gegarandeerd problemen op. Een werkervaringsplaats bij ons in Assen biedt dan uitkomst.

Werkervaringsplaats is win-win voor iedereen

Een werkervaringsplaats is nogal eens het mikpunt van kritiek. Soms is dat begrijpelijk. Wij pakken het daarom extra serieus op. Bovendien is onze benadering van de samenwerking uiterst soepel. Zo stimuleren wij onze werkervaringsmedewerkers om te solliciteren, en we helpen en leren ze wat zij willen op het gebied van online marketing. Tot ze een baan vinden, bieden wij ze een inspirerende online marketing omgeving waar een heleboel mogelijk is.

Wat mag je verwachten van een online marketing werkervaringsplaats bij ons in Assen?
  • Een gevuld cv en een flinke dosis werkervaring
  • Kennis van een branche (online marketing) waar veel vacatures te vinden zijn
  • Ondersteuning bij een eigen online project
  • Hulp bij solliciteren: van cv tot gespreksvoering
  • Werkplezier en zinvolle dagbesteding
  • Een referentie indien nodig

Vanzelfsprekend zijn wij niet roomser dan de paus. Voor ons zijn er ook voordelen. Zo halen we op een voordelige manier intelligente mensen in huis, die onze vaste krachten ondersteuning bieden bij hun werkzaamheden. Mensen die enthousiast zijn en veel energie hebben.

Makkelijk en voordelig? Dat zeker niet

Het is een misverstand om te denken dat een werkervaringsplaats heel gemakkelijk en voordelig personeel naar binnen haalt. Per saldo zijn de kosten en baten tegen elkaar af te strepen. Zo voelen wij ons als organisatie moreel verplicht om veel tijd en energie in deze mensen te steken. Alleen door goede begeleiding van vaste medewerkers kunnen ze zich ontwikkelen. Dat houdt in ruim tijd nemen voor de uitleg van, het idee achter en de controle van werkzaamheden. Met een gemiddelde doorlooptijd van vier maanden betekent dat concreet dat ze de deur uitlopen als ze goed zijn ingewerkt.

Naast begeleiding bij online marketing werkzaamheden in dienst van Drijfveer Media, ondersteunen we indien gewenst ook bij de zoektocht naar een nieuwe baan. We houden hun sollicitatiebrief en cv tegen het licht, coachen ze voor een sollicitatiegesprek, en geven tips en advies als ze een case moeten uitwerken.

Afgezien van deze praktische begeleiding bieden we ook mentale ondersteuning. Sommigen hebben namelijk een knauw gehad in hun zelfvertrouwen. Want waarom hebben al hun vrienden wel een baan en zij niet? Door in gesprek te gaan en ze handvaten en waardering te geven, door ze mondiger te maken en door ze te betrekken bij alles wat er speelt, komt het zelfvertrouwen terug.

Ideologie van de werkervaringsplaats

Hoewel de kosten en baten ongeveer gelijk zijn, kiezen wij bewust voor het aanbieden van werkervaringsplaatsen. Sterker nog, we gaan nog meer plekken creëren op kantoor bij ons in Assen. Wij vinden het namelijk oprecht gezellig om veel verschillende mensen in huis te halen. Onze werkervaringskrachten hebben allemaal een verschillende achtergrond en dat inspireert. Mede omdat ze positief kritisch zijn over het werk dat we doen en we daardoor behoedt worden voor bedrijfsblindheid. Bovendien helpen we voorkomen dat er een prachtige generatie van inspirerende en gemotiveerde mensen tussen wal en schip belandt. Mensen zien groeien en weer op gang helpen is zeer bevredigend.

Naast de ideologische kant – en die moet er echt zijn als je succes wilt hebben met werkervaringswerknemers – zijn er ook andere voordelen van het aanbieden van een werkervaringsplaats. Een indirect voordeel is bijvoorbeeld dat onze vaste krachten gedwongen worden om in heldere termen uit te leggen wat ze doen op het gebied van online marketing, en waarom ze het doen. Dat helpt ze als ze met onze klanten aan tafel zitten. De vragen die ze krijgen motiveert ze om nog bewuster met hun vakgebied online marketing bezig te zijn. Bovendien is het ook gewoon leuk om over alle facetten van online marketing te praten.

Het aanbieden van een werkervaringsplaats op het gebied van online marketing bij ons op kantoor in Assen, zien wij daarom als een win-winsituatie voor alle betrokkenen. Voor ons is het een langetermijnstrategie die prima te combineren valt met onze ideologie om mensen te helpen.

Ook online marketing ervaring opdoen in Assen?

Begin 2014 zijn wij begonnen met het aanbieden van een werkervaringsplaats in Assen. Ruim twee jaar verder hebben we acht werkervaringsmedewerkers gehad. Daarvan werken er nu twee voor Drijfveer Media. Drie anderen werken voor een partnerbedrijf in Assen.

Zelf ook gebruik maken van een werkervaringsplaats bij Drijfveer Media in Assen? Neem contact op!

Scroll naar boven