Wat is een redirect?

omleiding

Een redirect of omleiding is het proces waarbij een URL naar een andere URL wordt doorgestuurd. Dit wordt vaak gebruikt om bezoekers of webcrawlers te vertellen waar ze heen moeten als de pagina die ze opvragen niet meer beschikbaar is. Hoewel dit concept vrij eenvoudig is worden redirections vaak verkeerd ingezet, wat een grote invloed kan hebben op de prestaties van een website.

Wanneer gebruik je een redirect?

Er zijn veel redenen te bedenken om een redirect te gebruiken, dit zijn de meest voorkomende:

 • Een pagina of bericht verwijderen
 • Inhoud bijwerken of opschonen
 • Problemen met kannibalisatie van zoekwoorden oplossen
 • De website naar een nieuw domein verhuizen
 • Samenvoegen van websites
 • URL-structuur wijzigen

Wanneer redirects goed worden ingezet merkt de bezoeker vaak niet eens dat ze naar een andere pagina worden doorverwezen. Het is daarom belangrijk om je website regelmatig te controleren op links die niet meer werken en deze middels een redirect door te laten linken naar een bestaande pagina.

Soorten omleidingen

Er zijn verschillende soorten redirects die in verschillende situaties kunnen worden gebruikt. Als je één of meerdere pagina’s op een website moet omleiden, denk dan goed na over welk type redirect je gaat inzetten. Met een redirect geef je namelijk een signaal af aan Google.

301 permanente omleiding

Deze omleiding moet worden ingezet wanneer je een pagina of bericht permanent verwijdert en naar een andere locatie verplaatst. De 301-redirect is tevens de meest gebruikte redirect, alle waarde van de pagina die wordt doorverwezen wordt overgedragen naar de nieuwe pagina.

302 tijdelijke omleiding

Met de 302-redirect geef je aan dat de pagina tijdelijk moet worden doorverwezen. Deze omleiding geeft je niet dezelfde SEO-voordelen als de permanente 301-omleiding, het kan er ook voor zorgen dat dubbele inhoud wordt weergegeven in de resultaten van zoekmachines. Dit komt omdat Google zowel de oude als de nieuwe inhoud zal behouden.

307 tijdelijke omleiding

Hoewel dit net als de 302-redirect een tijdelijke omleiding is, is de 307-omleiding vaak erg nuttig. De 307-redirect wordt vaak gebruikt om ervoor te zorgen dat bezoekers van de site niet meerdere keren een pagina verversen die gevoelige gegevens bevat, zoals creditcardgegevens die zijn ingevoerd tijdens het afrekenproces van een e-commercewebsite.

404-fouten

Als bezoekers een 404-fout zien binnen een website, betekent dit dat de pagina niet (langer) bereikbaar is. Dit kan betekenen dat de URL verkeerd is getypt, of dat een verwijderde pagina niet juist wordt omgeleid. Om te voorkomen dat bezoekers na het zien van een 404-fout de website verlaten worden vaak custom 404-pagina’s ingezet. Hoewel bezoekers nog steeds geen toegang hebben tot de inhoud die ze hebben aangevraagd, kunnen ze middels een 404-pagina naar andere pagina’s op een website navigeren.

410-fouten

Een 410-fout geeft aan dat het middel niet meer aanwezig is, maar dat dit in het verleden wel het geval was. Het is een nuttige hint voor zoekmachines zodat ze deze bron uit de zoekresultaten kunnen verwijderen.

Voordelen van redirects

Het instellen van redirects brengt vele voordelen met zich mee, namelijk:

 • Gebroken links kunnen worden omgeleid naar een nieuwe bestemming met een 301- of 302-omleiding
 • Met de permanente omleiding naar een URL, met www naar de versie zonder www of vice versa, kan dubbele inhoud worden vermeden
 • Gebruikers kunnen worden gewaarschuwd voor een serveronderhoud per 307-omleiding, waardoor een slechte gebruikerservaring wordt voorkomen
 • Door omleidingen te gebruiken, gaat er geen paginawaarde verloren
 • Met een 301-omleiding kunnen websites omleiden van een protocol zoals http naar https
 • Bij affiliate-marketing kunnen trackinglinks worden omgeleid van het affiliate-programma naar de daadwerkelijke bestemmingspagina

Het is goed om te weten dat er ook veel fout kan gaan bij het instellen van een redirect, controleer daarom elke omleiding die je instelt. Heb je vragen over het instellen van redirects of kan je hierbij hulp gebruiken? Onze SEO-specialisten helpen je hier graag bij.

Scroll naar boven