Wat is link juice?

linkjuice

In de SEO-wereld zijn links erg belangrijk. Door goed gebouwde, kwalitatieve links is het mogelijk om de positie van een website te verbeteren, en zo aanzienlijk sterker te maken. Hieruit is de term “link juice” ontstaan. Maar wat is link juice nou eigenlijk, en wat heeft het voor functie? In deze blog geven we niet alleen de definitie, maar ook handige tips.

Link juice in details

De bijzondere woordcombinatie “link juice” kan mensen die niet bekend zijn met SEO in verwarring brengen, maar de echte professionals zijn er zeker bekend mee. En nee, het heeft niks te maken met een fruitig drankje!

Kort gezegd is link juice (ook wel link equity genoemd) in SEO de waarde die een backlink aan een andere website doorgeeft om deze sterker te maken. Een voorbeeld hiervan is een website verwijst die naar een andere bron met een link. In dit geval is het net alsof die website op een bepaalde manier een deel van zijn positieve eigenschappen aan de andere website overbrengt. Vanuit het perspectief van een zoekmachine wordt het linkje als een verwijzing of complimentje van de ene website naar de andere beschouwt. Hoe meer link juice naar die gelinkte website “vloeit”, hoe beter.

Vanuit het oogpunt van een zoekmachine worden zulke handelingen als een soort verwijzing van de ene website naar de andere beschouwt. Hoe meer link juice naar de gelinkte websites “stroomt”, hoe beter.

Twee soorten link equity

Er zijn twee hoofdsoorten van link juice of link equity, een interne en een externe link. Het externe type is de waarde van de verwijzingen die van een ander domein komen. Interne link equity is diezelfde waarde die vloeit met behulp van interne links die naar andere interne sub pagina’s gaan.

De rol van link juice in SEO

We kunnen link juice ook wel een factor van invloed in SEO noemen. Zoekmachineoptimalisatie waardeert een backlink-profiel en TrustRank het meeste als het gaat om kracht van links. TrustRank is een algoritme dat analyses uitvoert om goede websites te onderscheiden van spam. In de zoekmachine helpt dit algoritme bij het rangschikken van pagina’s in de zoekmachine resultaat pagina (SERP).

De hoeveelheid van krachtige links is cruciaal voor het linkprofiel van een website. Een duidelijk plan is hierbij erg belangrijk. Hoe hoger de linkende websites scoren op basis van hun TrustRank, hoe meer invloed de link juice-stroom zal hebben naar andere websites.

Het verband tussen link juice en PageRank

In de wereld van SEO is vrijwel alles gebaseerd op links. Hun kwantiteit, kwaliteit en betrouwbaarheid zijn van groot belang voor elke website. Hierdoor kiezen eigenaren van websites er vaak voor om kwalitatieve backlinks te kopen bij een bekende en betrouwbare linkbuilding service. Zo zal er constant verkeer naar de website worden getrokken. Op deze manier krijgen ze ook actieve bezoekers en klanten, die meer interactie veroorzaken. Maar wat is nou het verband tussen link juice en het PageRank-algoritme? Zoals je vast wel weet is PageRank een van de algoritmen van Google Search die pagina’s rangschikt. Met andere woorden, hiermee wordt het belang van verschillende websites gemeten.

Om precies te zijn, het doel van dit algoritme was om te bepalen hoe elke website zou scoren, afhankelijk van het backlink-profiel van deze website. Als een zeer betrouwbare, hoogstaande website een link plaatst naar een website die vele malen kleiner is, geeft die website aan dat de gelinkte pagina betrouwbaar is en de moeite waard is om te lezen. Zo stuurt een website een bepaalde waarde van een “belangrijke” pagina naar een “onbekende” pagina. Wat we link juice noemen is in feite de manier waarop de waarde van links van de ene website naar de andere vloeit, door middel van kwalitatieve links.

Hoe weet je of een link waarde overdraagt?

Link juice kan zowel uit interne als uit externe links voortkomen. Om te bepalen of de link waarde op zal leveren, zijn er enkele factoren om rekening mee te houden:

 • De link moet relevant zijn, anders zal de link niet genoeg autoriteit en/of waarde bieden. Google weet precies wanneer een link relevant is.
 • De linkende website moet betrouwbaar zijn. Links die uit betrouwbare bronnen komen geven meestal meer waarde in vergelijking met nieuwe websites die nog geen reputatie hebben opgebouwd.
 • Links moeten te volgen zijn. Het systeem negeert de no-follow links, omdat die geen juice kunnen dragen.
 • Zorg ervoor dat de link crawlbaar is. Crawlers zijn programma’s die gegevens van internet verzamelen en indexeren. Vaak negeren ze links die hun blokkeren, waardoor de links geen waarde door zullen geven.
 • De plaats van een link op een pagina is heel belangrijk. Als je een link in de sidebar of footer laat plaatsen, wordt de link veel minder belangrijk in vergelijking met een link in de body van een tekst.
 • Bekijk het aantal links op de pagina. Als jouw link tussen heel veel andere links zou verdwijnen, dan zal de waarde ook minder meewegen. Er is geen regel over het maximale aantal links op een pagina, maar als er zoveel links zijn zullen er niet veel mensen op jouw link klikken.
 • Check de HTTP-status van de linkpagina, deze is ook erg belangrijk. Als het systeem de pagina als 200- of 301-redirects identificeert, zal de pagina de link juice vasthouden.

Tips om meer link juice te krijgen

Om meer links naar je website te krijgen en dit legaal en veilig te doen, hebben we een paar tips voor je:

 • Zorg voor bruikbare en betrouwbare inhoud
 • Je website moet goed gebouwd zijn
 • Gebruik de juiste PR, promotie en advertenties om meer bezoekers aan te trekken
 • Probeer andere websites van content te voorzien
 • Maak gebruik van citaten van experts en/of merkvermeldingen
 • Je kunt ook gebruik maken van 301-omleidingen om meer link juice te krijgen, omdat het helpt bij het opbouwen van autoriteit en dus zorgt voor meer verkeer
 • Vergeet niet de link waarde van je website te meten! PageRank is hiervoor een van de handigste tools, maar er zijn nog talloze andere beschikbare statistieken, zoals DA en PA

Zoals je kunt zien, is link juice vrijwel volledig afhankelijk van links. Hierdoor is het verkrijgen van kwalitatieve backlinks een grote prioriteit als je de populariteit van je website wilt vergroten, loyalere bezoekers wilt en naar de top van Google Search wil klimmen. Het verkrijgen van links werkt alleen als je ze uit betrouwbare en geloofwaardige bronnen haalt. Hiervoor is het gebruik van professionele linkbuilding-diensten de beste optie. Wil je ook de voordelen van linkbuilding ervaren? De linkbuilding specialisten van Drijfveer Media staan voor je klaar.

Scroll naar boven